Mikä on fretti?


Fretti on näätäeläimiin kuuluva pienpeto, joka on sukua mm. hillerille, minkille ja näädälle. Fretit on alun perin jalostettu hillereistä, ja niitä on käytetty tuolloin muun muassa kaninmetsästykseen. Nykyään frettien käyttö metsästyksessä on vähentynyt ja niiden asema lemmikkieläimenä on vakiintunut ympäri maailman.

Fretti tunnetaan myskimäisestä ominaishajustaan, joka saattaa joidenkin mielestä olla epämiellyttävä. Kiimakauden ulkopuolella fretin ominaishaju ei kuitenkaan ole kovinkaan voimakas, kunhan sen petivaatteet pestään tarpeeksi usein ja vessa-astiat pidetään puhtaina. Kiimassa fretin ominaishaju voimistuu merkittävästi.

Naarasfretti painaa yleensä 500-1200g ja uros 1300-3000g. Yleensä leikkaamattomat urokset ovat huomattavasti suurempia kuin naaraat ja leikatut urokset. Syksyisin fretit alkavat nostaa painoa talvea varten, mutta pudottavat sen kevään mittaan pois. Fretit myös vaihtavat karvan kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Fretin aktiivisuustaso vaihtelee vuodenajan mukaan, ne ovat aktiivisimmillaan keväällä ja kesällä, kun valoa on runsaasti.

Fretti ei ole häkkieläin, eikä sitä tule sulkea häkkiin kuin aivan ääritilanteissa. Monilla fretti-ihmisillä on freteille oma huone tai iso aidattu tila, jossa fretti/fretit saavat kulkea vapaasti ja toteuttaa itseään. Omasta huoneesta/aitauksesta huolimatta fretti tarvitsee paljon ihmisen seuraa, joten sen olisi hyvä päästä jaloittelemaan muuhun asuntoon päivittäin. Mikäli fretille ei ole mahdollista varata omaa huonetta tai tilavaa aitausta, voi koko asunnosta tehdä fretille turvallisen, jolloin se saa olla koko ajan mukana perheen arjessa ja puuhissa.

Fretti on lemmikki, joka vaatii omistajaltaan omistautumista, pitkää pinnaa ja toisinaan ongelmanratkaisukykyä. Ne ovat suloisia ja leikkisiä eläimiä, joihin on helppo ihastua, mutta jotka eivät kuitenkaan sovi lemmikiksi aivan kaikille. Ennen ostopäätöksen tekemistä frettiin kannattaakin käydä tutustumassa frettikodissa, jotta saisi selvyyttä sopisiko fretti mahdollisesti juuri sinun lemmikiksesi.

Suomen Frettiliiton sivuilta löytyy kattava tietopaketti fretistä lemmikkinä hoitovaatimuksineen, johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa fretin hankintaa harkitessaan.

Luo kotisivut ilmaiseksi!