E-Pic's Ferrets

E-Pic's Ferrets on SFL:n hyväksymä virallinen kasvattaja.

Kasvattajanimi minulle myönnettiin vuonna 2011 ja kasvatustoimintani aloitin vuonna 2013.


Kasvatukseni tavoitteena on mahdollisimman terve, hyväluonteinen ja hyvärakenteinen, eli toisin sanoen mahdollisimman luonnollinen fretti. Kasvatan standardivärisiä frettejä pääosin väreissä musta soopeli ja suklaa, mutta todennäköisesti meillä syntyy tulevaisuudessa myös albiinoita, pastelleja tai soopeleita pentuja. Valitsen kasvatuseläimeni huolella, tarkasti ensin taustoihin tutustuen. Käytän kasvatukseen frettejä, ja hybrideitä (fretti x villihilleri). 

Jokainen uros-naaras -yhdistelmä on tarkoin harkittu, jotta pentueella olisi parhaat mahdollisuudet onnistua. Pentuja käsitellään niiden syntymästä lähtien, kasvaessaan ne totuttelevat myös hoitotoimenpiteisiin ja arjen ääniin.

Pennut kasvavat käytönnössä täysin raakaruualla, joten uuden kodin olisi hyvä olla valmis jatkamaan raakaruokintaa pennun saavuttua taloon. Vuoden 2013 pentueemme saivat tarjolle myös nappulaa, mutta niiden jäädessä kuppiin olen päättänyt, että koska raakaruokinta on muutenkin fretille se terveellisempi vaihtoehto, en tarjoa pennuille nappuloita pentuaikana kuin maistiaisina. Luonani pennut opettelevat käymään wc-laatikolla, ja puremista yritän karsia pois mahdollisimman paljon. Varsinainen koulutus kuitenkin tapahtuu vasta fretin ollessa uhmaiässä, eli oikeastaan pennun jo muutettua uuteen kotiin.

Fretinpentujen luovutus tapahtuu aikaisintaan kahdeksan viikon iässä (yleensä 8-10 viikkoa). Pennut luovutetaan eläinlääkärin tarkastamina ja mikrosirutettuina, sekä Suomen Frettiliittoon rekisteröityinä. Pennun mukana tulee pieni pentupaketti, hoito-ohjeet, sukutaulu, rekisteritodistus, terveyspäiväkirja, hieman tuttua ruokaa, sekä tietenkin kasvattajan tuki läpi fretin elämän. Toivon että omistaja ei pelkää kääntyä puoleeni, jos jokin askarruttaa mieltä. Jokaisesta pennusta tehdään erillinen kauppasopimus, jossa sovitaan fretin tulevaisuudesta sekä kasvattajan ja omistajan velvoitteista.


Vaikka fretti onkin ihana lemmikki, se ei sovi lemmikiksi jokaiselle. Kasvattajana toivon, että ostajaehdokas harkitsee huolella ennen ostopäätöstä, onko fretti sopiva lemmikki juuri hänelle. Lisäksi ostajan tulee ottaa etukäteen selville asioita fretin hoidosta, sekä mahdollisista haittapuolista, jotta mahdollisimman monilta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.